Wiosenne grillowanie to doskonały sposób na spędzanie czasu na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. Jednak tradycyjne potrawy to tłuste mięsa, ciężkie sosy i niezdrowe, kaloryczne dodatki. Jeśli chcesz uczynić swoje wiosenne grillowanie zdrowszym, oto kilka praktycznych wskazówek, jak to zrobić.
Jakie mięso wybrać?
Najważniejsze w zdrowym grillowaniu jest odpowiednie mięso. Kiełbasy, które do niedawna były wybierane powszechnie, a także tłuste kawałki wołowiny, warto zamienić na chudsze opcje. Jakie mięsa sprawdzą się najlepiej?
- Kurczak i indyk — to źródła białka, które charakteryzują się niską zawartością tłuszczu. Piersi, udka i skrzydełka smakują doskonale. W szczególności w marynacie na bazie ziół, oliwy z oliwek i cytryny.
- Wieprzowina i wołowina — jeśli zależy Ci na podaniu mięsa wołowego lub wieprzowego, zwróć uwagę na rozsądny wybór. Najzdrowsze są chude części — m.in. polędwica, schab czy niektóre steki.
- Ryby — pstrąg, tuńczyk i łosoś doskonale smakują z grilla, a jednocześnie są bogate w kwasy omega-3. Z łatwością można je przyrządzić na grillu tak, aby smakowały dobrze.
- Opcje wege — coraz częściej w sklepach można znaleźć produkty wegańskie i wegetariańskie na grilla. Sojowe kiełbaski i steki z boczniaków to ciekawa alternatywa, która z pewnością urozmaici grillowe menu. Obecnie można kupić je praktycznie we wszystkich marketach, zarówno w miastach takich jak Suwałki, jak i w mniejszych miejscowościach.
Pamiętaj o warzywach
Bez względu na to, jakie mięso wybierzesz, w Twoich daniach nie może zabraknąć warzyw. Są one nie tylko niskokaloryczne, ale również bogate w witaminy, błonnik i różnorodne minerały. Jakie warzywa najlepiej smakują przygotowane na grillu? Klasyczny wybór to papryka, cukinia i bakłażan. Dobrze sprawdzają się zarówno przygotowane w całości, jak i w formie szaszłyków. Wyjątkowego smaku mogą dodać do mięsa grillowane pomidory, pieczarki i cebula. Stanowią świetne uzupełnienie chudego mięsa.
Jeśli nie przepadasz za grillowanymi warzywami, możesz po prostu przygotować sałatkę. Świeże warzywa z sosem greckim lub jogurtowym to prawdziwa bomba witaminowa. W szczególności, gdy dodasz orzechy i nasiona. Taką sałatkę możesz też wzbogacić o niektóre owoce. Winogrona, truskawki i arbuz mogą całkiem nieźle sprawdzić się w letniej kompozycji smaków.
Dodanie większej ilości warzyw do wiosennego grillowania to doskonały sposób na uczynienie posiłków zdrowszymi i bardziej kolorowymi. Warzywa z grilla są smaczne, łatwe w przygotowaniu i mogą być podawane na wiele różnych sposobów — od szaszłyków, przez samodzielne dania, po sałatki. Włączenie warzyw do posiłków z grilla pozwoli Ci cieszyć się pysznymi i zdrowymi potrawami, które zadowolą każdego.
Zdrowe sosy na grilla
Aby Twoje posiłki z grilla były jeszcze zdrowsze zastanów się nad tym, jakie sosy wybrać. Jogurt naturalny stanowi doskonałą bazę. Jest lekki, kremowy i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów. Możesz wykorzystać go np. do stworzenia sosu koperkowego, tzatziki czy czosnkowego. Dobrą alternatywą są też propozycje przygotowywane z zastosowaniem oliwy z oliwek. Jest ona świetnym źródłem zdrowych tłuszczów i stanowi podstawowy składnik różnych sosów ziołowych i vinaigrette.
Jeśli chcesz przygotować coś wiosennego, wybierz guacamole. Dobrze smakuje jako dip do grillowanych warzyw i niektórych mięs. Do potraw z grilla pasują też ponadczasowe sosy pomidorowe. Do ich przygotowania możesz wykorzystać papryczkę chili, kolendrę, sok z cytryny, bazylii, czosnek i oliwę z oliwek.
Podstawowe zasady grillowania
Wiele osób nie wyobraża sobie wiosny i lata bez systematycznego grillowania. Warto pamiętać o tym, że dania przygotowywane w ten sposób wcale nie muszą szkodzić zdrowiu. Przestrzeganie podstawowych zasad umożliwia włączenie grillowanego jedzenia do diety, która jest elementem zdrowego stylu życia. Jeśli Twoim priorytetem jest dostarczanie organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, regularnie się ruszasz i śpisz na komfortowym, ergonomicznym materacu, aby zapewnić ciału regenerację, podczas grillowania przestrzegaj następujących zasad:
- Nie przypalaj mięsa — prowadzi to do powstawania szkodliwych substancji. W tym celu warto skorzystać z tacek do grillowania i folii aluminiowej. Dzięki nim, mięso nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem.
- Odpowiednia temperatura — zbyt wysoka temperatura powoduje przypalanie się jedzenia, co jest szkodliwe dla zdrowia.
- Regularne czyszczenie grilla — usuwaj tłuszcz i resztki jedzenia. Pozostałości mogą pozbawić Cię kontroli nad ogniem. Używaj w tym celu narzędzi ze stali nierdzewnej. Zrezygnuj z jakiegokolwiek plastiku.
- Dobry węgiel — wybieraj węgiel z certyfikatem FSC. Słabej jakości brykiet, podpałka czy inny produkt stosowany podczas palenia, negatywnie wpływa na wartości odżywcze przygotowywanych potraw.
Przestrzeganie tych zasad technicznych pomoże Ci grillować w sposób bezpieczny i zdrowy. Pamiętając o odpowiedniej temperaturze, regularnym czyszczeniu i korzystaniu ze sprzętu wysokiej jakości, będziesz cieszyć się grillowaniem bez obaw o zdrowie i bezpieczeństwo.
Wiosenne grillowanie może być nie tylko przyjemne, ale także zdrowe. Wybierając chudsze mięsa, dodając więcej warzyw i stosując zdrowe sosy, możesz cieszyć się smacznym i zbilansowanym posiłkiem na świeżym powietrzu. Przestrzegając podstawowych zasad grillowania, unikniesz przypalania mięsa i zbędnego tłuszczu. W ten sposób grillowanie stanie się nie tylko pyszną ucztą, ale także okazją do zadbania o zdrowie.